18 december 2017

Plaattaart met bloemkool en een pittige walnoten-rozemarijnpesto


Een hersenspinseltje was het. Een handje walnoten, een snufje van dit en een snufje van dat. De kinderen waren er niet van gediend, maar Meneer en ik hebben gesmuld. Ik gebruikte een rol bladerdeeg van Tante Fanny, maar had beter moeten weten. Dat werd toch te vet met de walnoten en kaas erbij. Maar makkelijk zijn ze wel, die rollen… Ze zijn er echter ook als hartige taartdeeg of pizzadeeg, en ik denk dat je daarmee beter af bent als het bladerdeeg.


Plaattaart met bloemkool en een pittige walnoten-rozemarijnpesto
recept voor 2 personen als hoofdgerecht, of voor 3 a 4 met een salade erbij

Voor de pesto:
100 gr walnoten
een vers takje rozemarijn (10 cm), alleen de naaldjes
1 opgehoopte el pesto rosso (rode pesto) – ach, groene mag ook hoor
1 tl sambal oelek
2 tenen knoflook
50 gr gruyere (maar een oude Goudse mag ook)

verder nodig:
een rol kant-en-klaar deeg (bladerdeeg, hartige taartdeeg, pizzadeeg – u ziet maar)
ongeveer 600 gr bloemkool
100 gr Gruyere (of weer Goudse oude)

Verdeeld de bloemkool in 1 haps stukken en kook ze in 8 minuten gaar. Laat het even goed uitdampen in de pan.
Voor de pesto hak of maal je alles samen tot een wat grove pesto.

Leg het kant-en-klare deeg op een bakplaat. Verdeel de pesto erover en daarop de bloemkool. Strooi de 100 gram gruyere erover en bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (of 180 hetelucht).




1 opmerking:

Fauna zei

Klinkt echt heerlijk en wat een origineel recept! Ga het zeker proberen :)