11 augustus 2017

Vanille-ijs, rozijnen in sherry en kruidige sinaasappelkoekjes


Een toetje naar mijn hart: chic genoeg voor een etentje, maar tegelijkertijd simpel en helemaal van tevoren voor te bereiden. Eigenlijk gaat het vooral om de bereiding van de koekjes, want het ijs komt uit de winkel en de rozijnen hoeven alleen geweekt te worden. De koekjes zijn lekker kruidig met een duidelijke smaak van sinaasappel.

Vanille-ijs, rozijnen in sherry en kruidige sinaasappelkoekjes
bron: een licht aangepast recept van Bill Granger, uit een oude Delicious
recept voor 4 personen
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

voor de rozijnen:
170 gr rozijnen
125 ml medium sherry

voor de koekjes:
225 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl gemberpoeder
½ tl gemalen kardemom
125 gr roomboter, op kamertemperatuur
150 gr bruine basterdsuiker
1,5 tl zoete sherry, zoals Pedro Ximénez (ik gebruikte Cointreau)
fijn geraspte schil van ½ sinaasappel
kristalsuiker om te bestrooien

verder nodig:
vanille-ijs voor 4 personen

Doe de rozijnen bij de sherry en laat ze enkele uren tot een dag afgedekt weken.

Voor de koekjes roer je de boter en suiker romig. Voeg de sherry (of iets dergelijks) en sinaasappelschil toe, en meng er daarna de rest van de ingrediënten doorheen. Kneed het tot een soepel koekjesdeeg. Rol dit in twee porties uit tot een lap van 0,5 cm dik en snijd of steek er koekjes uit. Leg deze op een bakplaat, welke is bekleed met bakpapier. Bestrooi de koekjes met wat kristalsuiker.

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht) en bak de koekjes in ongeveer 12 minuten gaar. Laat ze dan eerst helemaal afkoelen. Je kunt ze nog een aantal dagen bewaren wanneer je ze luchtdicht verpakt.

Serveer het ijs met een schep rozijnen en een paar koekjes erbij.




Geen opmerkingen: