26 augustus 2017

Tomatensoep met een sambal van cashewnoten en kokos


Er zit geen enkel chilipepertje in die sambal hoor. Een Indiase sambal heeft namelijk niet veel gemeen met zijn Indonesische naamgenoot. Waar het in Indonesië slaat op gestampte rode chilipepers, welke vaak worden aangevuld met zoete of hartige smaakmakers, maken ze in India sambals die eerder een soort mini-salades zijn. Het zijn nog steeds kleine hapjes, die de hoofdmaaltijd complementeren, maar ze hoeven niet heet te zijn. Vaak worden ze gemaakt met geraspte kokos, soms zoet gemaakt met fruit, vaak toch ook wel pittig met rode of groene peper erdoor. En verwarrend genoeg heeft India dan ook nog zogenaamde achars, chutneys en andere sausjes en mengseltjes, waarvan de definities niet altijd erg afgebakend lijken te zijn. Het verschil is mij tenminste niet altijd even duidelijk. Achar is trouwens een zoetzuur mengsel met suiker, azijn en vaak veel olie. Ik maakte laatst bijvoorbeeld een achar van wortel en veel specerijen. Qua naam is de overeenkomst met het Indonesische atjar ook hier weer geen toeval, maar het schijnt toch echt van origine uit de Perzische hoek te komen.

De soep is heerlijk. Iets kruidig en zalvend zacht door de kokosmelk. Ik heb er wel iets meer kokosmelk in gedaan dan Bill Granger, van wie het recept is, maar dat kan de soep erg goed hebben. Erg snel is het alleen niet, want de groente wordt eerst geroosterd in de oven.

Tomatensoep met een sambal van cashewnoten en kokos
recept voor 4 – 6 personen
bron: kookboek “Bill’s Basics” van Bill Granger

2 kg rijpe tomaten, gehalveerd
1 rode paprika, gehalveerd en schoongemaakt
6 tenen knoflook, gepeld
1 grote wortel
60 ml olijfolie
2 tl gemalen koriander
2 tl gemalen komijn
een snuf chilivlokken of wat chilipoeder
125 ml water en 1 bouillonblokje (kippen- of groentebouillon)
250 ml kokosmelk (bv een pakje van Go-Tan van 250 ml)
zout naar smaak

Voor de sambal van cashewnoten & kokos
50 gr cashewnoten
20 gr geraspte kokos
een grote handvol verse koriander

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Doe de tomaten, paprika, wortel en knoflook in een grote ovenschaal of braadslede en giet de olie eroverheen. Strooi de specerijen erover en breng op smaak met zout en peper. Schep het door elkaar. Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie en zet dit gedurende 1 uur in de oven. Haal daarna het folie of deksel eraf en bak nog eens 30 minuten of tot de groente goed gaar is.

Schep de groente over in een keukenmachine of blender en pureer het helemaal glad. Je zou ook alvast de bouillon kunnen toevoegen en het pureren met een staafmixer. Bill is nu blij met zijn soep, maar het bleef bij mij wat ‘rul’ en ik houd niet van dikke soepen. Ik heb alles nog eens door een zeef gehaald en had toen een prachtig dunne bouillon-achtige soep. Dat vond ik lekkerder.
Hoe dan ook, voeg de kokosmelk er dan ook aan toe en warm het goed door.

Ondertussen maak je de sambal: doe de noten, kokos en korianderblaadjes in (de kleine kom van) een keukenmachine, samen met wat zout en 60 ml water. Pureer het tot een grove saus. Ik denk dat je het ook met een vijzel zou kunnen maken.

Serveer een schepje van de sambal in elk bord soep.



Geen opmerkingen: