9 juni 2017

Risotto met prei, mosterd, brie en bieslook


Beetje een fusionkeuken met die mosterd en brie, maar het smaakte prima en beide ingrediënten geven veel smaak en een snufje pit. Een probleem met dit soort recepten is echter wel dat je de 400 gram prei in je eentje zou moeten eten in plaats van te delen met de rest van de tafel. Ik bak er vaak extra groente bij en eet er zelf dan dus losse groente naast.

Risotto met prei, mosterd, brie en bieslook

400 gr schoongemaakte prei, in kwart ringetjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
scheutje olie of klontje roomboter
1,5 tl gedroogde oregano
350 gr risottorijst
1,5 tl Dijon mosterd
150 ml droge sherry, witte vermouth, of droge, witte wijn (het maakt niet zo uit)
1200 ml hete groente- of tuinkruidenbouillon
150 gr brie (of camembert), in blokjes
handvol bieslook, gesneden


Fruit de prei en knoflook in de olie of boter, ongeveer 15 minuten op het laagste vuur zonder het laten kleuren. Roer af en toe en zorg dat het niet aanbrandt. Wanneer de prei geslonken is, voeg je de oregano toe. Voeg de rijst daarna toe en schep het goed door. Giet de wijn of vermouth erbij en voeg ook de mosterd toe. Laat dit iets inkoken en voeg daarna ook een scheut hete bouillon toe. Goed roeren. Zodra het vocht bijna is opgenomen, opnieuw een scheut bouillon toevoegen. Blijf de bouillon met scheuten aan de risotto toevoegen zodra de vorige is opgenomen. Veel roeren maakt de risotto romig. Dit duurt in totaal 18 tot 20 minuten en de rijst is dan ‘al dente’: zacht, maar nog wel stevig. Mogelijk is niet alle bouillon nodig. Zorg dat de risotto mooi vochtig en ‘lopend’ is. Voeg helemaal aan het einde de brie en bieslook toe. Laat de rijst nog een minuut staan en serveer.


Geen opmerkingen: