31 maart 2017

Amandelchermoula met gegrilde groente


Chermoula is een multifunctionele Noord-Afrikaanse saus, welke wordt gebruikt voor marinades voor vlees, vis of groente. Maar je kunt het ook door gekookte rijst of couscous roeren, of zoals hier, als saus serveren bij gegrilde groente.

Het recept voor chermoula staat eigenlijk niet vast. Er is zelfs niet echt een basisrecept. Je zou wel kunnen zeggen dat knoflook, specerijen als komijn, groene kruiden, en olijfolie standaard zijn, maar daarna zijn de mogelijkheden eindeloos. Er kan verse gember in, dille, tijm, citroen, uien, of geroosterde rode chilipepers. Als het eindresultaat maar een aromatische pasta met veel smaak is, welke de rest van het gerecht als een magisch tapijtje optilt. In Tunesië maken ze bijvoorbeeld een chermoula van gebakken ui en rozijnen, kaneel, kruidnagel, rozenblaadjes en peper, welke wordt geserveerd bij vis. Ik vond een voorbeeld daarvan in het Frans via deze link

Amandelchermoula met gegrilde groente

Voor de chermoula:
50 gr amandelen (blank of met vlies kan allebei)
2 tenen knoflook
1 bosje koriander (een bakje van 20 gram, zoals je bij de supermarkt koopt is goed, de steeltjes gebruik je ook)
2 tl zoete paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
snuf chilivlokken
2 el olijfolie
zout
een kneep citroensap
80 – 100 ml water

Ik gebruikte de extra kleine kom van mijn keukenmachine, maar wie die niet heeft, komt ook wel uit met een vijzel. Het is namelijk maar een kleine hoeveelheid. Vermaal de amandelen met de knoflook en hak daarna de koriander erdoor. De steeltjes kan je daarbij ook gebruiken. Roer de specerijen erdoor en maak de saus losser met olie, citroensap en zoveel water als nodig is om een saus te maken met de dikte van mayonaise. Breng op smaak met zout.

Erbij grilde ik plakken groente in de grillpan en ik bestrooide het met munt en koriander.
Serveren op kamertemperatuur.




Geen opmerkingen: