27 oktober 2016

Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en knapperige maisnuggets uit de oven


Het was jullie misschien ook opgevallen dat de bloemkool de laatste jaren ultra-hip is. Men serveert ze vaak geroosterd en in hun geheel, of desnoods in kloeke plakken gesneden, alsof het stoere lappen vlees waren. De komende weken volgen er nog meer bloemkoolrecepten, omdat ikzelf ook de smaak te pakken had, maar dit is een wat verfijnder recept. Een fijn gerecht voor een (vegetarisch) diner met gasten.

Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en knapperige maisnuggets uit de oven
recept van Eerst Koken voor 3 of 4 personen. Als hoofdgerecht in een driegangenmenu kom je wel uit met 4 personen. Voor grote eters zou ik meer wortels en maisnuggets maken. Met de bloemkoolpuree kom je wel uit, daar heb je voldoende aan.



nodig voor de wortels:
2 afgestreken el kerriepoeder (of eventueel vadouvan!)
1 teen knoflook, heel fijn gesnipperd of uit de pers
100 gr Griekse yoghurt
2 el olijfolie
zout en peper
700 gr kleine wortels (bospeen)

nodig voor de maisnuggets:
1 blik mais (uitlekgewicht 285 gr)
1 ei (L) of 1,5 ei (M)
80 gr geraspte, oude kaas
40 gr paneermeel
1 klein teentje knoflook, heel fijn gesnipperd
likje sambal oelek
1 likje scherpe mosterd
zout en peper naar smaak (let op – de kaas is ook al zout!)
1 tl venkelzaad

nodig voor de bloemkoolpuree:
600 gram bloemkool in roosjes
400-450 ml (light) kookroom of een mengsel van melk en slagroom
zout

nodig voor de garnering:
een handvol amandelschaafsel
een paar eetlepels kappertjes


Begin met het klaarzetten van de wortels:
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht-stand, omdat de wortels en maiskoekjes er tegelijkertijd in moeten. Als dat niet kan moet je het op 220 graden conventioneel bakken).
Snijd het groen van de wortels, maar houd er een klein stukje groen aan, omdat het leuker staat. Schil de wortels.
Meng in een kom de rest van de wortel-ingrediënten en schep de wortels erdoorheen, zodat ze allemaal een yoghurtlaagje krijgen. Leg de wortels op een bakplaat (met bakpapier bekleed) en zet het apart tot je ze gaat bakken.

Dan de maiskoekjes: maal de mais fijn in een keukenmachine tot een grove pulp. Je kunt het ook heel fijn hakken met een mes natuurlijk. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Het moet een plakkerig ‘deeg’ worden, waar je kleine balletjes (ter grootte van 2 a 3 cm: éénhapsballetjes) van kan vormen. Voeg desnoods nog een beetje paneermeel toe. Druk de balletjes op de bakplaat (weer bekleed met bakpapier) plat tot koekjes van een krappe centimeter dik. Ze moeten zo’n 3 a 4 cm breed zijn. Als je ze dikker maakt, dan worden ze niet lekker krokant.

Zet nu eerst de wortels in de oven. De maisnuggets volgen na 5 minuten. De wortels blijven ongeveer 25 minuten in de oven (en de maisnuggets dus ongeveer 20 minuten). Houd de maisnuggets wel even in de gaten, want de kaas kan opeens snel gaan en verbranden. De wortels zijn goed als ze beetgaar zijn en de nuggets moeten bruin gebakken zijn.

Ondertussen de bloemkool in een kookpan met 400 ml kookroom en wat zout aan de kook brengen en dan op laag vuur gaarkoken. Wanneer het gaar is, pureer je de groente samen met de kookroom (met een staafmixer of blender), Verdun het naar wens met wat extra kookroom om een dunnere puree te maken. De puree wordt redelijk dun trouwens - maak het gerust dikker door minder room bij het koken te gebruiken. Haal het na het pureren desnoods ook nog door een zeef als dat nodig is. Breng het eventueel verder op smaak met zout. Overigens valt dit ook voor te bereiden en opnieuw op te warmen.

Het amandelschaafsel moet even in een droge koekenpan geroosterd worden tot het lichtbruin kleurt. Schep het dan in een schaaltje en doe wat olie in de pan. Bak hierin de kappertjes welke je eerst heel goed droog gemaakt hebt! Bak ze tot ze licht kleuren. Overigens maakt dit de kappertjes wat zachter van smaak. Ongebakken, zure kappertjes passen net zo goed bij dit gerecht! Je kunt het bakken dus ook achterwege laten.

Maak de borden op door er wat bloemkoolpuree op te scheppen. Leg daar enkele wortels op en leg er maisnuggets naast. Verdeel er wat amandel en kappertjes over.




Geen opmerkingen: