22 oktober 2016

IJs van gekaramelliseerde bananen (van David Lebovitz)


Stel je even voor: bananen worden met bruine suiker en roomboter in de oven gekaramelliseerd. Daarna pureer je de zachte bananen met melk en vries je de hele handel in. Als ik jullie was, zou ik er daarna ook nog een handje gesuikerde pecannoten op leggen. Lekker hoor... Dit is een beproefd recept van patissier David Lebovitz die een boek schreef over ijs maken. Nou ja, onder andere - hij schreef er wel meer. Maar dit is een fijn recept om te proberen. Ik maakte het wel met een ijsmachine; ik weet niet of je het goed kan maken zonder machine.

IJs van gekaramelliseerde bananen
Bron: boek van David Lebowitz – A Perfect Scoop

3 middelgrote, rijpe bananen, in plakjes van een centimeter
70 gr bruine basterdsuiker
klontje roomboter (een eetlepel)
1 el water

Meng dit samen in een ovenschaaltje en bak het gedurende 40 minuten in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Laat de bananen afkoelen en blender het dan met:
375 ml (volle) melk
2 el suiker
een kneepje citroensap
beetje vanille-extract (of vervang 1 el suiker met een zakje vanillesuiker)
klein snufje zout

Laat dit goed koud worden in de koelkast. Het mengsel zou nu een vrij dikke vla moeten zijn. Draai er daarna ijs van in een ijsmachine.



Maak er ook nog gekaramelliseerde walnoten of pecannoten bij:
Maak een karamel van 70 gr suiker en scheutje water. Zodra de karamel amberbruin is, voeg je een handvol noten en een snuf kaneel toe. Uitspreiden op bakpapier, op een bakplaat, en af laten koelen. Breek de noten daarna los of hak ze in stukken.




Geen opmerkingen: