10 september 2015

Vindaloo curry met eieren (vega)


Het blijft vreemd dat zo’n typisch Indiaas recept als Vindaloo toch echt Portugese wortels heeft. Het gerecht komt uit Goa, wat vroeger een Portugese kolonie was en nog steeds kom je hier veel Portugese invloeden tegen. De naam vindaloo doet vermoeden dat er ‘aloo’ (=aardappel) in zit, maar dat is niet het geval. De naam is namelijk afgeleid van ‘ carne de vinha d’alhos’ , wat vlees met wijn en knoflook betekent. Overigens zou je die aloo er best in kunnen doen, net als paneer, vlees of eieren. Want bij ons is een vindaloo gewoon een pittige (om niet te zeggen loeihete) curry, die verder kan worden gemaakt met kip, lam of iets vegetarisch.

Vindaloo hoort dus erg pittig te zijn. Ik halveerde de hoeveelheid chili’s vanwege de kinderen, maar desondanks vonden de kinderen het niets, want behalve pittig hoort het gerecht ook vrij zuur te zijn. Zoetzuur eigenlijk. Er zit een ferme dosis azijn in, samen met wat suiker.

Vindaloo curry met eieren
recept voor 3 a 4 personen (dit maakt 600 ml saus; wanneer je voldoende bijgerechten maakt (rijst, naan, salades) dan red je het voor 4 personen, anders 3)

Vindaloo specerijenpasta:
(nb. ik gebruik theelepels van 5 ml! Dat zijn grote theelepels)

6 gedroogde pepertjes (van die kleine minipepertjes) - ik gebruikte er 3. Neem er slechts 2 voor kritische kinderen. Gewoon wat rode chilipeper of sambal oelek kan natuurlijk ook
1 tl kaneel of een half dun kaneelstokje
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaadjes
1 tl fenegriekzaad
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl kurkuma
1 tl (palm)suiker
eventueel 2 groene kardemonpeultjes

Week de pepertjes tien minuten in heet water. Rooster ondertussen de specerijen in een hete, droge koekenpan tot ze geuren. Vermaal de specerijen daarna met de geweekte pepers in een vijzel.

Verder nodig voor de curry:
per persoon 2 of 3 eieren, 8 minuten gekookt, en gepeld
olie om te bakken
2 grote uien, tot pasta vermalen (samen 350 – 400 gram)
4 tenen knoflook, tot pulp gevijzeld met 30 gram verse gember
2 x mini blikje tomatenpuree van 70 gram elk
50 ml azijn
100 - 200 ml goede kokosmelk (bv go tan)
zout naar smaak
2 el gehakt verse munt
sap van 1 kleine citroen

Ui karameliseren in een goede scheut olie (30 minuten op laagste vuur). Daarna de knoflook, gember en tomatenpuree toevoegen. Laat dit enkele minuten garen.

Voeg het specerijenmengsel en de azijn toe. Roer goed om zodat alles is bedekt met de specerijen. Giet er 100 ml kokosmelk bij.  Laat dit even pruttelen totdat de saus dikker wordt. Afhankelijk van hoe lang je de saus nu nog laat koken, kun je het verder verdunnen met extra kokosmelk of water.

Je kunt de eieren inprikken met een vork en bruin bakken in olie. Het gekookt/gebakken effect is verrassend, maar een gewoon gekookt ei is ook lekker. Hoe dan ook; voeg de eieren toe aan de saus en laat ze doorwarmen, waar nodig. Proef de saus nu: je kunt het citroensap toevoegen naar smaak, maar het kan nu ook snel te zuur worden. Ik vind dat het verse sap de smaak wel heel erg ophaalt. Voeg tenslotte de verse munt toe en serveer met basmati rijst.




Geen opmerkingen: