31 maart 2015

Vegetarische bami goreng


Bami goreng. Eigenlijk heel erg simpel en ideaal als restverwerking, maar het recept hieronder werkt in ieder geval heel erg goed. Er moet natuurlijk wel wat bij, en voordat u gaat klagen: op de foto is inderdaad alleen de bami vegetarisch: ik maakte er ook rempahballetjes bij (gehaktballetjes met kokos – die blog ik nog wel eens) en die kroepoek is natuurlijk ook niet vegetarisch. Nou vooruit, ik blogde laatst over vegetarische sperziebonen met tempeh – je eet er je vingers bij op. Maar dan moet je er wel de trassi uitlaten… tja, zucht… de Indonesische keuken kan een valkuil zijn voor de ware vegetariër.

Vegetarische bami goreng
recept voor 4 personen (met bijgerechten)

300 gr mie
olie om in te bakken
1 ui, in halve ringen
1 teen knoflook, gesnipperd
1 rode chili of sambal oelek naar smaak
1 kleine prei, in halve ringetjes
1 flinke wortel of een klein winterworteltje, in blokjes/reepjes
400 gr spitskool of Chinese kool, in reepjes
4 el ketjap manis
een royale eetlepel pindakaas

Fruit het volgende samen in een pan tot het gaar is: ui, knoflook, chili of sambal oelek, prei en wortel.

Bak de kool in een andere pan gaar in een beetje olie. Voeg desnoods een beetje water toe wanneer dit te droog wordt. Kook de mie ondertussen ook gaar.

Voeg het uimengsel samen met de gekookte mie en de ketjap manis. Laat dit al omscheppend een paar minuten bakken. Voeg daarna de kool toe en warm het door. Schep er tenslotte de pindakaas door.

Serveren met bijvoorbeeld gebakken ei, gefruite uitjes, kroepoek of emping, satésaus en andere bijgerechten naar keuze…


Geen opmerkingen: