9 december 2014

Kerstmenu 2014


Daar is ie dan! Het Eerst Koken kerstmenu. Ik had al maanden lang (jaha, foodblogger…) een retro kerstmenu in mijn hoofd met ouderwetse klassiekers. Gedurende de maanden kwam er weliswaar van alles bij, ook vegetarische recepten natuurlijk, en zelfs ook nog wat veganistische aanpassingen. Ik hou het kort, ik weet dat jullie druk bezet zijn deze dagen. Kook ze en fijne feestdagen!

De linkjes naar de recepten zijn verwerkt in de teksten!

Hapje vooraf (vegan):


Deze frisse/zoete/pittige salsa (zonder de halloumi van dat recept) heeft zoveel smaken in zich dat het me nog nooit heeft verveeld. Hier gewoon simpel met tortillachips.

Voorgerechten:
Burrata met citroen, rode peper en munt


Burrata is een bol mozzarella, gevuld met stukjes mozzarella en room. Bij Jamie Oliver at ik het ooit; een opengescheurde bol waar de room dik vloeibaar uit kwam lopen. De vulling leek wel een zachte mascarpone en ik was in de mozzarellahemel aanbeland. AH verkoopt verse burrata, maar deze valt me erg tegen. De vulling bestaat uit veel (ongeklopte) room, welke eruit loopt zodra je erin snijdt. Daarna zit je met gewone mozzarella in een plas slagroom: niet chique. Zeker niet voor de kerst. En het is niet eens de beste mozzarella die ze hebben. Dus tenzij je aan echt goede burrata kan komen via een traiteur of goede kaasboer, neem dan de duurste buffelmozzarella van de AH (serieus ook hemels: vol van smaak en romig) en doe daarmee wat Jamie ook zou doen: scheur de bol met je handen in 4 stukken, rasp er wat schil van een biologische citroen overheen, met daarbij een kneepje citroensap, een sliertje goede, grassige olijfolie, wat ringetjes verse rode peper en fijngehakte munt of basilicum. Meer heb je niet nodig. Een probleem kan de hoeveelheid zijn. Een hele bol mozzarella is voor een kerstmenu vast iets te veel. Snijd de bollen dan in dikke plakken en verdeel ze over de borden. 2/3 bol per persoon mag dan toch wel. O ja, en serveer het vooral niet ijskoud uit de koelkast; laat die mozzarella maar even een beetje op kamertemperatuur komen.

Avocadomayo met gedroogde kerstomaatjes


De tomaten maak je prima een dag van tevoren en de avocadomayo roer je in een oogwenk samen. Voor een vegan versie kan je de avocadomayo vervangen met een milde, gewone guacamole. Het recept vind je hier.

Klassieke ossenstaartsoep


Een klassieker. Vergeet beslist de drank erin niet, want dat maakt je soep pas echt af. Serveer er iets kleins bij zoals groot uitgevallen gougeres (zoals hier op de foto), een crostini met zelfgemaakte paddenstoelentapenade, of een zelfgemaakt, gewoon soesje, eventueel gevuld met een stukje pate. 
De soep is natuurlijk perfect van tevoren te maken, zodat je hem alleen even moet doorwarmen. Voeg ook dan pas de drank toe.

Klassieke zalmmousse


Nog zoiets wat je van tevoren kan maken. Je hoeft de mousse alleen nog op een bordje te storten of je serveert ze gewoon in mooie kommetjes of glaasjes. Maak er desnoods een old-school zalmbonbon van door over je bolletje mousse nog een plakje gerookte zalm te draperen. Duur, maar elke cent waard, is de rode sockeye zalm, welke in het wild wordt gevangen. Wilde zalm is veel droger en niet zo vet als kweekzalm meestal is. Serveer er dan alleen nog wat sneetjes geroosterd brood bij. Je kunt ook je eigen melbatoast maken van bijvoorbeeld stokbrood: snijd het in heel dunne plakjes en rooster ze in een niet te hete oven totdat ze knapperig zijn.

Garnalenbisque


Wil je chique doen met de kerst? Zet de lege soepborden dan alvast op tafel met een klein hoopje grijze garnalen in het midden. Schenk de hete bouillon er aan tafel op (heb je nog een mooie kan staan?) en giet er een sliertje ongeklopte slagroom op. Wanneer je die room er in de keuken al op zou gieten en er dan mee naar de tafel loopt, zal de room na drie stappen zijn vermengd met de soep. Niet doen dus. Een schepje geklopte slagroom kan trouwens ook, maar klop die lobbig en niet helemaal stijf. En je zoet hem natuurlijk niet.

Roquefort quenelles met geroosterde druiven


Een blauwe kaas gemengd met roomkaas doet het geweldig naast geroosterde blauwe druiven, die intenser van smaak worden doordat ze een beetje worden uitgedroogd in de oven. Geef er wat geroosterd brood bij.

Hoofdgerechten:

Varkenshaas ingesmeerd met zelfgemaakte chunky pesto, omwikkeld met parmaham



Een allemansvriend met vertrouwde smaken, maar apart genoeg om met kerst op tafel te komen. Maak er wel het beste van: de pesto maal je zelf, zodat je niet alleen de beste ingrediënten kan gebruiken, maar zodat je hem ook vrij grof kan houden. Het ziet er mooier uit en geeft wat meer structuur. Nadeel van dit recept is dat het gesneden en opgemaakt op een schaal aan tafel moet verschijnen, dus je moet er wat laatste aandacht aan besteden. Zorg desnoods dat de bijgerechten niet meer teveel handelingen nodig hebben, om keukenstress te verkomen. Aardappels uit de oven (hieronder) bijvoorbeeld hoeven alleen maar in een schaal te worden geschept. Scheelt toch weer.

Kip in mosterdsaus in een-persoonspannetjes


Niet iedereen heeft behoefte aan gevulde patrijs, knolselderij-pommes duchesse (hoewel…) en andere hoogstandjes. Deze klassieker van Julia Child is een ongecompliceerde, maar heerlijke bistro-traktatie. Met wat goed gebakken friet (zei iemand daar Vlaamse frieten?) en sperzieboontjes met een spekje erbij kan je er prima mee voor de dag komen. Voor een iets specialer effect kan je de kip opdienen in kleine een-persoons pannetjes. Overigens kan je de kip ook vervangen met blokjes varkenshaas.

Spanakopita driehoekjes met peterselie-citroen saus, gepofte knoflooksaus en tomatensalsa, op rucola (ook vegan)



Spanakopita is de bekende Griekse hartige taart van filodeeg met spinazie en feta, maar hier wordt het iets specialer door er een soort hapjes van te maken. Natuurlijk met lekkere sausjes erbij, die elk flink wat smaak geven. De peterseliesaus is een zuur smaakbommetje, de knoflooksaus is romig met een milde knoflooksmaak, en de tomatensalsa maakt het iets frisser. Samen met wat peperige rucola als ondergrondje heb je niet meer nodig.

Overigens is het met alle gemak veganistisch te maken, waarbij je de feta moet vervangen. Gewoon weglaten is geen goede optie, want daar wordt de spanakopita wat saai van, maar je zou in plaats van de kaas geschaafde of grof gehakte amandelen kunnen gebruiken. Ook de knoflooksaus moet worden vervangen: om een zelfde soort romige saus te maken kan je bijvoorbeeld denken aan allerlei spannende hummus-soorten (avocado hummus, bietenhummus of gepofte knoflookhummus) of je maakt de knoflooksaus op basis van ‘silken tofu’ in plaats van mayonaise en zure room, maar dan wel met wat citroensap en mosterd erbij.

Broccoli met gepofte knoflookboter


Erg makkelijk in de (voor)bereiding!

Aardappels uit de oven



Een goed gebakken aardappel is lastiger dan je zou verwachten. Maar met dit recept komt dat helemaal goed.

Nagerechten:
Panna cotta met homemade advocaat



Het zou bijna het bekende glaasje advocaat met slagroom kunnen zijn, maar de slagroom is hier omgezet in een puddinkje. De zelfgemaakte advocaat eronder is een stuk sterker dan die uit de winkel, maar daardoor ook veel lekkerder. Trouwens, in de link vindt je ook weer een andere link voor dit pareltje (deconstructed Eton Mess):


Karamelsaus met mascarpone



Zo simpel, deze dikke room in karamelsaus, maar je kunt mij ervoor wakker maken. Kleine porties maken, want het is erg machtig! Je kunt dit ook mooi in shotglaasjes maken. Of als klein onderdeel van een grand dessert?

Chocolade Desserttaartje (vegan)



Ziet dit er niet prachtig uit? En hij is nog lekker ook. Zelfs behoorlijk licht!


Veel kookplezier deze kerst! Eerst Koken laat jullie even achter met dit menu en is er weer direct na de kerst voor de jaarlijkse terugblik op de 10 grootste successen en miskleunen.




2 opmerkingen:

Sanne zei

Heerlijk! Dank je wel (ook weer voor de prachtige foto's) en fijne Feestdagen alvast!

Eerst Koken zei

Dank je Sanne!