11 juni 2014

Weespermoppen - met een dessert erbij


De weespermop… zo simpel, maar tegelijkertijd zo lekker: een knapperig suikerkorstje van buiten en zacht spijs van binnen. Meer dan amandelen, suiker en een beetje ei zit er trouwens niet in. De amandelspijs kun je zelf maken, maar ik ga hier uit van kant-en-klaar.

Weespermoppen
Recept voor ongeveer 12 stuks

300 gr amandelspijs (kant-en-klaar)
1 eierdooier (L) – het eiwit wordt niet gebruikt (en wat moet je doen met zo'n eiwit?)
snufje zout
eventueel een beetje zeer fijn geraspte citroenschil (van een biologische citroen, en hier staat waarom)
een paar eetlepels kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).

Snijd de spijs in stukjes en meng er de eierdooier, zout en eventueel de citroenschil goed doorheen. Vorm er een worst van, van zo’n drie centimeter dik. Snijd hier dikke plakken van (ongeveer twee centimeter dik). Wentel de plakjes door wat suiker. Druk er met je duim een deukje in. Leg ze op bakpapier op een bakplaat.

Bak ze in ongeveer tien minuten af in de oven. De randjes moeten dan net een bruin kleurtje krijgen. De onderkant zal bruiner zijn (dat zie je hier op de foto).



Ze doen het ook leuk bij een dessert trouwens:

Hangop met mandarijnensaus en weespermoppen

Serveer de koekjes met hangop (gekocht of gemaakt) of Griekse yoghurt en een mandarijnensaus. Je kunt de saus maken zoals ik ooit een recept voor ‘tova’ schreef, of je maakt het met aardappelzetmeel (recept hieronder). Het is allebei eigenlijk vrij simpel:

Mandarijnensaus
200 ml mandarijnensap
50 gr suiker
ruim ½ el aardappelmeel
eventueel kneepje citroensap
eventueel een scheutje sinaasappelikeur

Verwarm het sap, behalve een flinke scheut, samen met de suiker in een pan. Roer het aardappelzetmeel los met het achtergehouden sap en roer het goed glad. Voeg het dan toe aan het warme sap en roer tot het gebonden is. Breng het eventueel op smaak met wat citroensap en/of likeur. Laat het afkoelen.




Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!




Geen opmerkingen: