20 september 2012

Cottage pie met bloemkoolstamppot


Wat mij betreft is het nu herfst en is het tijd voor een verwarmende ovenschotel, zoals deze cottage pie. Puur comfort food en bovendien zat er flink wat groente in verwerkt. Ik maakte een bloemkoolstamppot met kaas als bovenlaag en daaronder een iets zoetige gehaktsaus. Laat de worchestershiresaus niet weg; dit maakt de saus echt af! Het geeft dat zoetige en tegelijkertijd iets zure smaakje.

Cottage pie met bloemkoolstamppot
Recept voor 4 personen

Gehaktsaus:
olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
150 gr (winter)wortel, in zeer kleine blokjes
250 gr champignons
2 tl tijm
600 gr rundergehakt
150 ml bouillon (tuinkruiden-, runder- of groentenbouillon)
300 gr tomaatstukjes (eventueel van verse tomaten, maar dan wel ontveld)
1 klein blikje (70 gr) geconcentreerde tomatenpuree
120 ml rode wijn
een paar scheutjes worchestershiresaus (onmisbaar!)

Pureelaag:
800 gr kruimige aardappelen, geschild en niet te grote stukken gesneden
500 gr bloemkool in roosjes
50 gr roomboter
warme melk
zout
100 gr geraspte (belegen) kaas

Fruit de ui een minuut of 8 in een scheutje olie, zonder het te laten kleuren. Voeg de knoflook toe en fruit nog eens 1 minuut. Voeg dan de wortel, champignons en tijm toe, draai het vuur iets hoger en laat dit 5 minuten bakken. Het gehakt kan je het beste apart in een koekenpan bruin bakken, omdat het bij het uimengsel eerder gaar zal stoven, dan bakken. Wanneer het gehakt bruin is, kan je het toevoegen aan de pan met het uimengsel.

Voeg dan ook de bouillon, tomatenpuree, wijn, worchestershire saus en tomaatstukjes toe, en laat dit zachtjes pruttelen. Het moet een stevige gehaktsaus worden; voeg eventueel wat extra wijn of bouillon toe wanneer het te droog wordt.

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).

Breng de aardappelstukjes en bloemkool samen aan de kook in een laagje water met zout en kook ze gaar. Giet het af en stamp de groente fijn. Voeg de boter toe en roer de stamppot smeuïg met wat warme melk. Roer er daarna 50 gram van de kaas doorheen.

Schep de gehaktsaus in een ovenschaal en dek dit af met een laag stamppot. Verdeel er de resterende 50 gram kaas over.

Laat het in 20 minuten in de oven bruin worden. Als je haast hebt, kan je het ook direct even onder de grill zetten.

Oordeel van het smaakpanel: Dit ging er zeer soepel in.



4 opmerkingen:

MultiVroon zei

Lijkt me heel lekker, ik ga het onthouden! (Nu ik je toch gevonden heb ;), en dank voor het lenen hè).

Saskia zei

Mmm, hier heb ik zo'n zin in! Staat zondag op de menu, hopelijk regent het heel hard buiten dan, dat past wel bij zo'n ovenschotel :).

YvV zei

Ook goed geslaagd in de versie met vegetarisch 'geruld gehakt'. Veel groenten, en het gaat er bij iedereen goed in!

Eerst Koken zei

ha, ik moet dit zelf ook weer eens maken! Deze was ik vergeten...