10 juni 2011

Kip uit de oven met olijven en pruimen



Ligt het aan mij, of zijn het altijd mannen die geen botjes in hun vlees willen? Ik heb er nog nooit een vrouw over horen klagen, maar wel zat mannen die stuk voor stuk geen zin hebben in geklooi met hun eten. Of ze moeten gecompliceerde mes-en-vork-kunsten vertonen om het vlees netjes van het bot af te krijgen, of ze moeten hun handen gebruiken, en dat willen ze niet. Hier niet, in ieder geval. Voor die mannen koop ik met hetzelfde gemak een kipfilet, maar een kippenbout heeft toch echt meer smaak.

Goed, dan voegen we zelf de smaak wel toe: in dit gerecht zit daar genoeg van in en de kip kwam heerlijk sappig en mals uit de oven. Het is ook erg geschikt voor een zomeravond buiten, want het blijft lekker, ook als het al wat is afgekoeld. Ik zie het wel zitten: gebakken aardappeltjes of wat knapperig brood erbij, wat groene salade of een bonensalade met een zure dressing, en natuurlijk nog meer van die witte wijn die erin zit.

Let er wel op dat de kip een paar uur moet marineren!

In plaats van kipfilet kunnen kippenbouten natuurlijk ook prima worden gebruikt door mensen die geen familieleden hebben die zeuren over botjes in het vlees…

Kip uit de oven met olijven en pruimen
recept voor 4 personen

6 ons kipfilet
3 tenen knoflook, gesnipperd
Zout en peper
1 volle tl gedroogde oregano
2 el balsamico azijn
3 el olijfolie
10 gedroogde pruimen, ontpit en gehalveerd
2 el gesnipperde zwarte olijven
2 volle tl kappertjes
1 el bruine basterdsuiker
1 glas droge sherry of droge, witte wijn
Verse peterselie

Snijd de kipfilet in de lengte één keer door, zodat je van elke filet 2 dikke, lange stukken krijgt. Doe deze in een ovenschaal met alle ingrediënten, behalve de suiker, wijn en peterselie. Zorg dat de kip in een enkele laag ligt. Laat dit een halve dag afgedekt marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 155 graden). Giet de wijn of sherry over de kip en verdeel de basterdsuiker eroverheen. Bak de kip in ongeveer 50 minuten gaar.
Voor het serveren verse peterselie eroverheen strooien.

Oordeel van het smaakpanel: De kip werd geaccepteerd door Kleine Chef, maar de rest van de maaltijd niet. Ik weet niet meer wat we er bij aten, maar aan de kip lag het in ieder geval niet.


1 opmerking:

Karien zei

Ik kluif juist graag, hier wordt er gevochten om de vleugeltjes. Ik ben het met je eens de poot heeft meer smaak dan de borst. Vaak braad ik een hele kip. Is ideaal, dan kan iedereen kiezen welk stuk hij/zij wil. En de officiële etiquette is dat je mag kluiven, maar je mag maar 2 vingers gebruiken! En niet de hele hand, of 2, zoals veel familieleden hier doen...